FOTO Servicii stomatologice de urgență, gratuite, la Brașov

Începând de luni, 6 aprilie, Brașovul poate oferi servicii stomatologice de urgență, gratuite, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-18.00, la Clinica stomatologică DENTALMED, de pe str. Lungă nr. 14.

Având în vedere suspendarea activității în cabinetele stomatologice private conform Ordonanței militare nr. 2/21.03.2020 și gravitatea situațiilor ce pot decurge din lipsa unui serviciu medical stomatologic de urgență organizat în cadrul UPU al Spitalului Clinic Județean Brașov, Colegiul Medicilor Stomatologi Brașov a identificat Clinica stomatologică DENTALMED care are posibilitatea de a trata în mod corespunzător în contextul epidemiei COVID 19, într-un cadru care respectă normele implementate de Colegiul Medicilor Stomatologi (CMS), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Ministerul  Sănătății (MS) și Direcția de Sănătate Publică (DSP), pentru perioada în care este decretată Starea de Urgență pe teritoriul României și implicit al județului Brașov.

DSP Brașov recomandă Clinica DENTALMED Centrului Județean pentru Conducerea și Coordonarea intervenției pentru asigurarea urgențelor stomatologice din Brașov.

Toată logistica și baza de tratament este pusă gratuit la dispoziție de către managerul Clinicii DENTALMED, Dr. Oleg Dobrovolschi. Este vorba despre 14 cabinete stomatologice dotate corespunzător și adaptate în contextul pandemiei, conform protocolului stabilit la nivel central. Serviciile stomatologice de urgență vor fi asigurate zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 – 18.00. Douăzeci de medici stomatologi vor asigura urgențele, iar doi dintre aceștia se vor ocupa exclusiv de copii. Alături de ei vor lucra opt asistente.

De precizat este că pe cele 14 unități stomatologice de lucru, aflate în dotarea clinicii, păstrând  intervalul recomandat de 4 ore (între doi pacienți), capacitatea de tratament este de  aproximativ 40 pacienți / zi și că aceste tratamente sunt efectuate în regim de voluntariat și vor fi acordate gratuit tuturor pacienților aflați în suferință.

„Pe perioada stării de urgență, noi vom rezolva strict urgențele stomatologice, conform Ordonanței militare. Am luat măsuri deosebite pentru protejarea de Covid 19 atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Obligatoriu, primul triaj al pacienților se va realiza telefonic, prin cele patru linii telefonice ale clinicii la care vor răspunde medicii dentiști voluntari”, a declarat dr. Oleg Dobrovolschi, în videoconferința susținută vineri la sediul Clinicii DENTALMED Brașov.

La fiecare număr de telefon va răspunde câte un stomatolog care va consilia și îndruma pacienții, în sensul recomandării unei medicații pentru ameliorare sau pentru programarea la clinică în vederea unei intervenții de urgență. Vor fi tratați în clinică doar pacienții cu urgențe majore, cu dureri mari, sângerări și infecții, care le pot pune viața în pericol.

Pentru eliminarea oricărui risc de infectare cu virusul COVID 19, atât medicii cât și pacienții vor purta echipamente de protecție, iar în prelabil vor trece printr-un proces de dezinfectare încă de la intrarea în clinica stomatologică.

Avem nevoie de sprijnul autorităților locale și al comunității pentru asigurarea gratuită a urgențelor medicale în cele mai bune condiții și atât timp cât va fi nevoie. Deocamdată pornim în această acțiune de normalitate cu resursele proprii ale membrilor Colegiului Medicilor Stomatologi din Brașov și al câtorva oameni de bine, dar aceste consumabile, care costă foarte mult, nu vor fi suficiente pe termen mai lung de 4 săptămâni, după estimările noastre. Doar echipamentul pentru fiecare pacient se ridică la aproximativ 300 de lei. În condițiile în care, deocamdată, nu primim nici un sprijin de la stat, solicităm ajutorul tuturor celor care ni-l pot da. Orice sumă, cât de mică, este importantă pentru noi în această perioadă”, este apelul președintelui CMS Brașov, dr. Mihaela Albu.

În acest moment, cea mai mare nevoie a clinicii este reprezentată de echipamentul de protecție: măști, combinezoane sau halate impermeabile de unică folosință, ochelari de protecție, viziere, substanțe biocide pentru sterilizarea instrumentarului, substanțe biocide pentru suprafețe.

Medicii stomatologi s-au mobilizat ca voluntari pentru a face rost toți de astfel de echipamente, care să fie direcționate către Clinica DENTALMED, de pe str. Lungă nr. 14.

Până în acest moment, 20 de stomatologi s-au înscris ca voluntari pentru asigurarea urgențelor stomatologice în Brașov, însă lista rămâne deschisă.

Liniile telefonice disponibile pentru primul triaj vor fi active începând cu data de 5 aprilie 2020. Acestea sunt: 0754/096.109; 0754/096.110; 0754/096.112; 0754/096.113

 

Biroul de presă al CSM Brașov

Articolul precedentFără cuvinte! Tânăr de 27 de ani, infectat cu coronavirus, MORT în propria locuință!
Articolul următorFOTO Sală de sport pentru competiții naționale, la Brașov