Primarul George Scripcaru a verificat, la sfârșitul săptămânii trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii, colț cu M. Weiss (fostul sediu BANCOREX).

Această clădire este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, (una dintre puţinele construcţii din Braşov realizată în stil „Jugendtstil” după planurile arhitectului Albert Scheller, care a proiectat şi Hotelul „Coroana”), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitul secolului XIX, începutul de secol XX, fiind construită în 1906, ca sediul Băncii Naționale Săsești.

,,Consider că este un moment important pentru proiectul nostru, acela de a readuce la viață clădirile importante din Brașov și de a le reda cetățenilor acestui oraș, fie că vorbim de monumente istorice, fie că vorbim de clădiri de interes public. Am început lucrările de reparații la Modern şi Popular, de la începutul acestui an am început aici, iar din februarie le vom demara pe cele de la fostul cinematograf Astra. Așteptă decizia Guvernului pentru preluarea Cetățuii și, implicit, demararea lucrărilor de consolidare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să finalizăm și procedura de preluare a turnurilor, bastioanelor și zidurilor cetății, și, de ce nu, să recuperăm și fosta Casa a Negustorilor, clădire pe care brașovenii o știu ca și Restaurantul Cerbul Carpatin. Consider că este obligația noastră, ca reprezentanți ai brașovenilor, să facem tot ce este posibil ca istoria acestui oraș să fie reprezentată prin monumente care să ne facă cinste prin felul în care arată, iar cultura acestui oraș să dispună de infrastructura necesară pentru a putea crește“, a spus George Scripcau, primarul municipiului Braşov.

Această clădirea este una reprezentantivă pentru Braşov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională.  Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Scheller (care a proiectat şi Hotelul „Coroana”). Iniţial, în sediu a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit Sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor 90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate.

FOTO: ANDREI PAUL / PRIMĂRIA BRAȘOV

Detalii contract

“Reabilitare si refunctionalizare imobil str. M. Weiss nr.22”

Contract de lucrări:  227/30.07.2018

Constructor: S.C. Romconstruct Group SRL Ploieşti

Valoare contract: 15.850.800 lei cu TVA

Termenul de finalizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie: ianuarie 2021.

Finanţare: buget local.

Situația existentă

Imobilul din str. M. Weiss a fost construit în anul 1906, după planurile arhitectului brașovean Albert Schuller, cu destinația de sediu Banca Națională, cunoscută sub numele de Banca sească.

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din str. Republicii, cât și din str. M. Weiss.

Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt.

Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit.

S-a păstrat concepția constructivă inițială, ca și distribuția interioară a spațiilor care sunt elementele semnificative din punct de vedere istoric al clădirii. Deasemenea, a fost pastrată decorația fațadelor, caracteristice stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

Situația propusă

Principala funcțiune a clădirii, datorată atât amplasamentului în zona centrală, cât și modului în care a fost realizată această construcție, cu deschidere pe două străzi comerciale importante, îi determină statutul de cladire publică, asociat cu funcțiuni de birouri, alimentație publică, spațiu expozițional, centre de informare și alte activități conexe.

Prin restaurarea clădirii se dorește punerea în valoare a elementelor arhitecturale inițiale ale acesteia.

Se va consolida structura de rezistență, asigurându-se astfel stabilitatea clădirii, se vor lua măsuri de izolare termică și hidrofugă și, deasemenea, se va asigura protecția la zgomot, prin izolare cu vată bazaltică.

Pavajul din curte si gang se va reface din piatră, după modelul specific perioadei.

Se va înlocui învelitoarea din țiglă ceramică tip Țara Bârsei. Se vor reface jgheaburile, burlanele, parazăpezile și ornamentele metalice. Se vor menține coșurile de fum active sau cu rol decorativ.

Se vor reface lucarnele după modelul original.

Se vor reface instalații electrice și de gaz.

Încălzirea și furnizarea apei calde se va realiza printr-o centrală termică, care va funcționa cu gaz. Încălzirea va fi dublată de un sistem de ventilație, care va produce aer cald și rece pentru anumite funcțiuni ale clădirii, cu centrale de tratare a aerului.

Se vor restaura fațadele, terasa și tâmplăriile interioare și exterioare.

Se va reface terasa, care va fi legată de accesul principal, ca de altfel și scara circulară de la parter la etaj. Se vor introduce două lifturi, care vor deservi clienții.

Se vor igieniza și amenaja spațiile interioare în vederea utilizării ca birouri, spații comerciale

Articolul precedentFOTO Incredibil, dar adevărat! Consilieri locali avertizați pentru că au parcat neregulamentar
Articolul următorVIDEO Bărbat omorât, pe DN73