Filarmonica Brașov vă invită la concert, în această seară, la Sala Patria

Mozart și Schubert, în Concert Simfonic, la Filarmonica Brașov! Diseară, de la ora 19.00, la Sala Patria, Filarmonica Brașov vă invită la Concert Simfonic!

Programul concertului, dirijat de maestrul Cristian Oroșanu, conține importante lucrări muzicale compuse Wolfgang Amadeus Mozart, dintre care amintim Uvertura „Lucio Silla” KV 135 și Concertul nr. 4 în Mi bemol major, KV 495, pentru corn și orchestră, precum și Simfonia nr. 2 în Si bemol major D 125 de Fr. Schubert.

Concertul va fi susținut de orchestra simfonică a Filarmonicii Brasov, iar invitat special al serii muzicale va fi instrumentistul Petre Gîscă, artist care va susține pasajele solistice din Concertul nr. 4 în Mi bemol major, KV 495, pentru corn și orchestră.

Biletele pentru Concertul Simfonic de joi, vor putea fi achiziționate de la casieria Salii Patria sau online, pe www.bilet.ro. Ptretul unui bilet este de 40 ron.

Repere profesionale…

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Orchestre de Paris,  Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atît pentru repertoriul simfonic cît și pentru lumea operei. In prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile lui Cristian au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor “George Enescu” din București, “Moldova” din Iași sau “Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg.Mureș sau Porto, au îmbogățit o atitudine de implicare intensă, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau DSO Berlin.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară.

Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși și perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaționale Bach de la Stuttgart a beneficiat de îndrumarea dirijorului Helmuth Rilling, iar de-a lungul timpului a avut ocazia să fie asistentul unor maeștri reputați, cum ar fi Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Lawrence Foster, Ton Koopman sau Herbert Blomstedt. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al-2-lea al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.

Dorind să continue tradiția pedagogică preluată de la maestrul Bugeanu, Cristian Oroșanu a fost timp de 6 ani profesor de dirijat la Universitatea de muzică „G. Enescu” din Iași și a organizat cu succes mai multe cursuri internaționale de măiestrie. În ultimii ani a făcut parte din juriul Concursului internațional de dirijat „Jeunesses Musicales” la București, iar in 2021 va fi parte a juriului Concursului international de dirijat « Hans von Bulow ».

 

***

Instrumentistul Petre Gîscă a fost membru în juriul Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală ,,Emanuel Elenescu” – Piatra Neamţ, Olimpiadei Naţionale de Muzică, Concursului Naţional de Corn ,,Lions’’ – Timişoara, Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală ,,Ioan Goia’’- Iaşi, Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală ,,Lira de Aur’’ – Suceava și Concursului Național de Interpretare „E. Caudella” – Iași.

 A publicat, la Editura „Artes”- Iaşi, Cornul în creaţiile muzicale ale compozitorilor Franz Strauss şi Richard Strauss; Cornul, tradiţie şi mister (2009); Viziuni interpretative proprii privind concertele pentru corn din Clasicismul vienez (2018), iar la Editura ,,StudIS” – Iaşi, Permanenţe în contemporaneitate. Dicţionarul corniştilor români (2012).  A scris Douăsprezece studii de dificultate medie pentru corn (Editura „StudIS”- Iaşi, 2011), Cincisprezece capricii pentru corn (Editura ,,StudIS’’- Iaşi, 2012),  Exerciţii zilnice pentru corn (Editura ,,Artes’’-Iaşi, 2014), Ioan Diaconu – Manual practic de dictee (2015), Solfegii şi dictee pentru liceeni (2017), Solfegii pentru ciclul primar și gimnazial (Editura ,,StudIS”, Iași –  2018) – Ediţii îngrijite şi coordonate de prof. univ. dr. Petrea Gîscă, Zece studii pe teme folclorice pentru corn (Editura ,,StudIS’’- Iaşi, 2016), Studiu de concert pentru corn şi pian (Editura ,,Artes” – Iaşi, 2016), Piesă în stil popular pentru corn și pian (Editura ,,Artes” – Iaşi, 2020).

Activitate publicistică. A publicat la Editura ,,Junimea’’- Iaşi, monografia istorică Satul Boteşti-Horodniceni. Ţinut de legendă şi dor (2013) și ediția a doua revizuită și adăugită la Editura „StudIS” – Iași (2019) şi Cornul şi cântecele dorului, la Editura ,,StudIS”- Iaşi (2017).

Distincţii. Premiile I la Concursul pe meserii şi specialităţi, Bucureşti – 1978, Timişoara – 1979 (solo şi cu Cvintetul de suflători ). Premiul I la Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti (1983, 1985) şi Premiul II, cu Cvintetul de suflători (1983). Premiul I la „Cîntarea României”, ediţia a VI-a (1987) şi Premiul II cu Cvartetul de corni „Concertino”; Diploma  şi Medalia de argint pentru cartea Cornul în creaţiile muzicale ale compozitorilor Franz Strauss şi Richard Strauss, la Salonul Cărţii Româneşti, Iaşi, 9 mai 2009; Diploma şi Medalia de aur pentru cartea Cornul şi cântecele dorului ; Diploma de excelenţă pentru Studiu de concert pentru corn şi pian la Euroinvent, Iaşi, 26 mai 2017 și Diploma și Madalia de bronz pentru Viziuni interpretative proprii privind Concertele pentru corn din Clasicismul vienez la Euroinvent, Iași, 16 mai 2019; Diploma și Medalia de Aur și Diploma de excelență pentru monografia istorică Satul Botești – Horodniceni. Ținut de legendă și dor, ediția a doua revizuită și adăugită, la Euroinvent, Iași, 23 mai 2020, respectiv Premiile Fundației Culturale a Bucovinei, Suceava, 22 noiembrie 2020; Diploma pentru măiestrie pedagogică la Concursul Internaţional al tinerilor interpreţi „Eugen Coca”, Chişinău, Republica Moldova (2010). În anul 2018 a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Horodniceni, jud. Suceava.

Discografie. Imprimarea pe CD a Integralei simfonice enesciene, sub conducerea dirijorului Alexandru Lăscae şi  Filarmonicii „Moldova” Iaşi (pentru Casa de discuri „Ottavo” din Olanda); imprimări la ,,Electrecord”, imprimări pe CD cu Orchestra „Europa Symphony” şi Cvintetul de alămuri al orchestrei (Viena – Austria), la Casa de discuri „Arte Nova Classics” ; înregistrări la Radio – Televiziunea din Iaşi şi Bucureşti, Prima TV etc. Prin remarcabila sa activitate a contribuit la promovarea repertoriului pentru corn, ca solist, iar ca instrumentist de orchestră a participat efectiv la permanentizarea prestigiului cucerit de orchestra ieşeană în anii ’70, scria prof. univ. dr. Mihail Cozmei în Dicţionarul biobibliografic Existenţe şi împliniri (p. 217).

 

 

Articolul precedentJOI, ora 18:00: Cum au fost căpușate Căile Ferate Române în ultimii 30 de ani – Dezvăluiri senzaționale la Culisele statului paralel
Articolul următorDoi posibili proxeneți au fost reținuți de polițiștii brașoveni!