Festival organizat de peste jumătate de secol, la Șirnea

În acest weekend, Primăria și Consiliul Local Fundata, alături de locuitorii satului, „care preţuiesc adevăratele valori ale satului românesc“, vă invită la sărbătoarea „Măsura Laptelui”. Astfel, timp de două zile, în perioada 29 – 30 iunie, în satul Șirnea, din comuna Fundata, are loc sărbătoarea tradițională „Măsura Laptelui”, un obicei păstrat de-a lungul timpului.

În cadrul evenimentului, ajuns la cea de-a 51-a ediţie, veţi „gusta” din lumea pierdută a ciobanului român. Cei prezenți vor putea observa numeroase activităţi cu specific pastoral precum: construirea stânelor, înţărcatul mieilor şi tunsul oilor, măsurarea laptelui în vederea stabilirii cantităţii de brânză care se cuvine fiecărui proprietar de animale toamna, la spargerea stânii. Potrivit obiceiului, proprietarii de oi merg la stână și împreună cu baciul măsoară cantitatea de lapte pe care o dau animalele. În funcție de „rezultat”, se va stabili câtă brânză vor primi până la sfârșitul verii.

Duminică, 30 iunie, de la ora 12.00, vor avea loc Mulsul și Măsura Laptelui, apoi, de la ora 13.00 este programat un spectacolul folcloric. Pe lista invitațiilor se află Ansamblul Plaiuri Moiecene, Andreea Jitea – Arieșanu, Gheorghe Sorea, Viorica Florea, Liliana Oncioiu, Cătălin Maximiuc, Doina Timu – Anton, Ionel Letcă, Viorica Cerbu, Corina Cojocaru, Daria Solovăstru și Anunța Săcneanca. Pe lângă toate acestea, cei prezenți se vor putea bucura de bunătăţile zonei: bulz, pastramă, telemea, brânză în coajă de brad.

Articolul precedentSărbătoare la Prejmer
Articolul următorO nouă expoziție, de mâine, la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov