VIDEO Facilități fiscale de 10 milioane de lei, pentru agenții economici din Brașov afectați de pandemie

Astăzi, 29 mai, la propunerea primarului George Scripcaru, Consiliul Local a adoptat două proiecte de hotărâre care vizează acordarea unor facilități fiscale agenților economici care au fost nevoiți să își întrerupă activitatea, să și-o reducă sau care sunt afectați de măsurile impuse pentru reducerea riscului de răspândire a coronavirusului. Scopul adoptării acestor hotărâri este de a proteja mediul de afaceri brașovean și sistemul economic la nivelul municipiului Brașov și de a sprijini financiar relansarea economiei orașului nostru.

„Sunt o serie de facilități pe care le-am decis la nivelul primăriei municipiului și le-am supus aprobării Consiliului Local Brașov, referitoare la sprijinirea, din punct de vedere fiscal, a operatorilor economici preponderent din sectorul HORECA, în baza OUG 69/2020, care dă posibilitatea primăriilor și Consiliilor Locale să adopte astfel de decizii. Concret, ne referim la reduceri cu 50% sau scutiri de taxe și impozite, precum și de anularea de majorări și penalități la debite înregistrate de agenții economici din Brașov afectați cel mai grav de starea de urgență, în anumite condiții. Sunt soluții punctuale pe care putem să le aplicăm începând cu data de 1 iunie, măsuri care cred că sunt benefice și care au fost identificate inclusiv împreună cu operatorii economici. Toate aceste reduceri și scutiri, cumulate, sunt cuantificate într-un total de 10 milioane de lei, bani care erau prevăzuți inițial ca venituri proprii la bugetul local și pe care noi le-am luat în calcul să nu le mai încasăm, pentru a acorda aceste facilități menite să sprijine mediul economic din Brașov. Există posibilitatea ca, în perioada următoare, să mai identificăm și alte soluții de sprijinire a economiei brașovene“, a declarat primarul George Scripcaru

Primul set de facilități fiscale are ca scop sprijinirea agenților economici care au fost afectați de instituirea stării de urgență:

 

Reducerea impozitului pe clădiri cu 50%, pe perioada stării de urgență

A fost aprobată reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50%, pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice. Scutirea este valabilă pentru cazul în care proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi prin lege să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2.

 

Scutirea, pe perioada stării de urgență, de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de agenții economici care au în administrare sau în folosință clădiri aparținând statului sau Municipalității. (Conform Codului Fiscal, agenții economici care au închiriate sau concesionate clădiri aflate în proprietatea publică sau privată a statului sau a unităților administrativ teritoriale plătesc o taxă similară impozitului pe clădiri, n.n.).

Agenții economici sunt scutiți de la plata taxei lunare pe clădiri datorată de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, dacă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică.

 

Scutirea, pe perioada stării de urgență, de la plata taxei de ocupare a domeniului public

Pe perioada stării de urgență agenții economici sunt scutiți de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice de către utilizatorii suprafeţelor care au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice.

 

Anularea majorărilor de întârziere pentru agenții economici care își plătesc impozitele, taxele, chiriile sau redevențele până la data de 30 septembrie 2020, indiferent de perioada de întârziere și cuantumul acestor majorări

Consiliul local a aprobat anularea accesoriilor obligațiilor bugetare restante la data de 31.03.2020 în condițiile achitării tuturor obligațiilor bugetare principale restante, inclusiv pentru anul în curs, până la data de 30.09.2020. Cu alte cuvinte, dacă agenții economici își plătesc integral, până la data de 30.09.2020, baza datoriei, le sunt anulate orice alte majorări și penalități la această datorie.

 

Cea de a doua hotărâre adoptată astăzi vizează, în principal, sprijinirea agenților economici care sunt afectați de măsurile pe care vor fi nevoiți să le ia pentru a reduce riscul răspândirii coronavirusului, în perioada în care vor relua activitatea:

 

Reducerea cu 50% a taxei de ocupare a domeniului public, până la sfârșitul anului, pentru cei care dețin terase

În perioada 01.06.2020 – 31.12.2020 va fi redusă cu 50% taxa zilnică pentru ocuparea temporară a locurilor publice pentru terase sau grădini de vară stabilită potrivit HCL nr. 250/2019 privind taxele și impozitele locale, în condițiile achitării obligațiilor restante aferente acestei taxe scadente la 01.06.2020.

 

De asemenea, firmele care dețin panouri publicitare pe domeniul public beneficiază de reducerea cu 50% a taxei de ocupare a domeniului public cu panouri publicitare, pentru perioada stării de urgență și a stării de alertă .

Articolul precedentȘoferi depistați băuți la volan, în județul Brașov
Articolul următorEvoluţia cazurilor de coronavirus, din România!