Pentru reducerea riscului de victimizare din accidente de circulație, în condiții de ceață, de carosabil umed ori acoperit de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, polițiștii recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, cu viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă şi a luminilor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă!

Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Atunci când autovehiculul este imobilizat pe timp de ceață, din cauza unei defecțiuni, ori altă cauză, prezența acestuia trebuie semnalizată atât prin luminile de poziție și cele de avarie, cât și prin folosirea triunghiurilor reflectorizante!

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, legislația în vigoare necondiționând utilizarea lor de o anumită dată din calendar. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Manifestați atenție sporită pe toată durata deplasării pe drumurile publice și circulați cu o viteză adaptată permanent condițiilor de drum, care să vă permită oprirea în siguranță!

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite folosirea părţii carosabile, să traverseze strada doar prin locurile special amenajate și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto!

De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie aflați în trafic!

Articolul precedentPeste o sută de percheziții domiciliare, în această dimineață, în toată țara!
Articolul următorFOTO Amenzi de aproape 2.000 de lei primite, într-o singură zi, de șoferii care au parcat neregulamentar