Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va organiza un nou examen de atestare profesională a experților tehnici și a verificatorilor de proiecte pentru asigurarea unui număr cât mai mare de specialiști atestați – anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila, care a adăugat că vor fi atestați inclusiv noi experți în siguranță seismică.

După cum este cunoscut, în vederea soluționării situației experților tehnici și a verificatorilor de proiecte, Ministerul Dezvoltării a organizat, în decembrie 2021 și iulie 2022, alte două sesiuni de atestare, în urma cărora s-au atestat 144 de experți tehnici și 772 de verificatori de proiecte în toate domeniile de atestare tehnico-profesională, dintre care 24 experți tehnici în rezistență mecanică și stabilitate pentru construcții civile, industriale si agricole, domeniile legate de siguranța seismică.

”Consolidarea clădirilor expuse riscului seismic a reprezentat, încă de la începutul mandatului meu de ministru, o prioritate absolută și ne propunem să atestăm un număr suficient de experți tehnici, mai ales pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, întrucât aceștia au competențe pentru expertizarea tehnică a construcțiilor, inclusiv în ceea ce privește evaluarea seismică”, a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a arătat: în județele cele mai expuse riscului seismic din România, sunt foarte puțini experți din acest domeniu sau nu sunt deloc. De exemplu, în județul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel și în județul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1°, sau în județul Buzău. În județele Bistrița-Năsăud, Ialomița, Giurgiu, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vaslui, nu există niciun expert tehnic atestat.

Astfel, în perioada 26-30 iunie 2023, MDLPA organizează o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici pentru toate domeniile de construcții și specialitățile de instalații.

Examenele, de tip test-grilă și fără probă orală, vor fi susținute, și de această dată, cu sprijinul universităților de specialitate. Înscrierile pentru susținerea examenelor se realizează exclusiv on-line, în perioada 3 aprilie – 4 mai 2023, în portalul creat de MDLPA în acest scop: https://atestari.mdlpa.ro/portal/inscriere

Articolul precedentPROTEST amplu al sindicaliștilor Silva, la Parlament. Care sunt principalele REVENDICĂRI
Articolul următorBiletul unic de transport în comun de la Brașov, cel mai scump din România! Abonamentul, cel mai ieftin