Comportamentele agresive au o evoluție lentă la copii și de cele mai multe ori acestea se declanșează după o lungă perioadă de timp.

,,Agresivitatea în cazul tinerilor se definește printr-o paletă largă de comportamente, cum ar fi :

  • Răspund agresiv adulților când sunt mustrați;
  • Se enervează rapid;
  • Uneori, argumentele lor sfârșesc in furie;
  • Sunt lipsiți de autocontrol;
  • Reacționează negativ la critică;
  • Sunt incapabili să accepte ideile altora.

Exemple de fapte comise frecvent de către copii, care reprezintă de fapt infracțiuni:

Dacă pui o simplă piedică sau îmbrânceşti pe cineva, fapta se numeşte lovire sau alte violenţe; când celui lovit i se produc vânătăi sau răni, fapta este mai gravă şi se numeşte vătămare corporală; atunci când mai mulţi copii se lovesc reciproc, fapta se numeşte încăierare şi vor fi traşi la răspundere toţi participanţii.

Dacă intri în casa cuiva fără voie sau dacă îţi dă voie iniţial, dar apoi îţi spune să ieşi iar tu refuzi, fapta este violare de domiciliu.

Când iei un bun de la o persoană fără voia acesteia fapta se numeşte furt, chiar dacă ai returnat bunul după ce proprietarul a sesizat dispariţia lui sau dacă ai dat înapoi contravaloarea bunului sustras; la fel, fapta este furt dacă iei un produs de pe un raft şi părăseşti magazinul fără a achita costul său.

Dacă primeşti de la un coleg un telefon mobil pentru a te juca şi tu îl foloseşti pentru a purta convorbiri care au consumat creditul, fapta este furt în scop de folosinţă.

Dacă primeşti acasă bunuri despre care știi că sunt furate de cineva, fapta este tăinuire; iar dacă ascunzi un infractor pentru a nu fi prins de oamenii legii, fapta este favorizarea făptuitorului.

Dacă minţi un copil că trebuie să îţi dea o sumă de bani sau un bun pentru a-l duce părinţilor săi căci aşa te-ar fi rugat ei, după care îţi însuşeşti banii sau bunul, ai comis infracţiunea de înşelăciune.

Când sustragi un bun după ce l-ai ameninţat sau lovit pe deţinător, fapta este tâlhărie; vei avea circumstanţe agravante dacă foloseşti o armă, un spray paralizat sau eşti mascat.

Dacă bunul ţi-a fost dat de bunăvoie chiar de persoana careia îi apaţine iar tu refuzi să i-l restitui, fapta se numeşte abuz de încredere”, informează reprezentanți ai I.P.J. Brașov.

 

Articolul precedent,,Orașul altfel și corona uriașilor”, lansată la Casa Mureșenilor
Articolul următorFOTO – Doliu la rezervația de urși din Zărnești!