Instanţa supremă a dat, luni, o a doua decizie de desfiinţare a unei sentinţe definitive de condamnare la închisoare, ca urmare a hotărârii Curţii Constituţionale, de data aceasta fiind vorba de condamnarea lui Constantin Niţă, care a fost anulată. Procesul se va rejudeca.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis admiterea contestaţiei în anulare formulate de Constantin Niţă contra deciziei pronunţate de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea de luni a magistraţilor instanţei supreme a fost luată în baza deciziei Curţii Constituţionale potrivit căreia compunerea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost făcută ilegal.

Judecătorii au desfiinţat în totalitate decizia penală contestată şi au anulat toate formele de executare dispuse în baza sentinţei. Astfel, apelul declarat de Constantin Niţă contra deciziei de condamnare se va rejudeca începând cu 15 aprilie 2019, dată la care a fost citat şi fostul ministru.

Decizia de marţi a magistraţilor instanţei supreme este definitivă. Este a doua decizie de desfiinţare a unei sentinţe definitive de condamnare la închisoare, prima fiind luată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Dan Şova, căruia i-a fost anulată condamnarea la trei ani de închisoare cu executare primită în dosarul „CET Govora”.

Constantin Niţă se află în libertate din decembrie 2018, când a ieşit din penitenciar până la soluţionarea contestaţiei sale faţă de completele de 5 judecători. Fostul ministru al Energiei a fost condamnat definitiv, în luna iunie 2018, de instanţa supremă la patru ani de închisoare, în dosarul în care e acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

Mediafax

Articolul precedentVIDEO Intervenție în PREMIERĂ, pe o pârtie din Poiana Brașov
Articolul următorMiercurea Ciuc – Corona, în playoff-ul din Erste Liga, la hochei