„Concurenţă neloială în sportul braşovean, care a fost monopolizat de clubul Corona!”

Concurența, pe principii de egalitate, generează progresul, dar nu în sportul brașovean!

În ședința de Consiliu Local al Municipiului Brașov din data de 30 iunie 2020, am găsit foarte interesante 3 puncte de pe ordinea de zi, care vor pune un adevărat monopol, de data asta și cu acte în regulă, pe mișcarea sportivă din Brașov!
De mai bine de 3 ani, se duce o așa zisă ”luptă la baionetă” între clubul Primăriei, ASC Corona 2010 și mai nou CSM Corona, și celelalte structuri sportive ale orașului Brașov. Mai exact, susținut necondiționat de actualul edil, cine conduce sau a condus clubul municipalității dorește cu orice chip ca în Brașov să existe doar Corona ca și structură sportivă generatoare de performanță dar care în ultima vreme a generat mai multe scandaluri, culminate cu rușinea excluderii din competiții a echipei de handbal feminine. Cum dorește primarul orașului să înlăture din calea Coronei orice structură sportivă care poate crea o concurență sportivă corectă? Păi foarte simplu, îngrădește accesul altor structuri sportive la bazele sportive, și așa puține, ale Municipiului Brașov. Când totuși nu reușește chiar ceea ce și-a propus prin Direcția de Sport (Direcția Administrare Infrastructură după noua denumire), actualul edil inițiază doua proiecte de hotărâre în cadrul ședinței de CL, punctele 66 și 67, prin care instituția publică CSM Corona absoarbe Direcția Administrare Infrastructură Sportivă Brașov! Ce poate însemna acest lucru: CSM Corona va avea în totalitate bazele sportive ale întregului oraș, mai exact se va genera MONOPOLUL SPORTULUI BRAȘOVEAN de către clubul Primăriei! Sunt convins că ne va spune domnul primar că nu este adevărat, că există deschidere și pentru alții, doar că exemplele de până acum îl vor contrazice în totalitate: la înot CSM Corona ocupă Bazinul Municipal Olimpic în exclusivitate între orele 17.00 și 21.00, în timp ce alte structuri cu performanțe mai bune la nivel de seniori au acces restricționat; la baschet echipa de junioare campioană a CSU Brașov nu a mai avut access ă se antreneze în Sala de la Liceul Grigore Moisil tocmai din cauza exclusivității CSM Corona, clubul Transilvania când a avut performanțe mai bune la handbal junioare a fost ”cumpărat” de municipalitate iar la fotbal accesul altor cluburi de juniori mai ales, este permis câteva ore pe săptămână la ore total nepotrivite, desi aceste structuri au făcut cinste orașului în ultimii ani prin performanțele obținute la nivel national, și au mult mai mulți copii legitimați decât CSM Corona.

Mult mai interesant este punctul 1 de pe ordinea de zi, ” Proiect de hotărâre privind aderarea la Asociaţia de Sprijin Pentru Constituirea, Dezvoltarea şi Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS) de către Clubul Sportiv Municipal Corona Braşov, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Braşov.
Iniţiator: Primarul Municipiului Braşov.”, nimic ciudat până aici, deducem că se caută un apărător al Municipalității în fața iminentelor plângeri care vor fi formulate de jucătoarele de handbal, când suspendările lor vor rămâne definitive!
Surpriza vine la o simplă căutare pe GOOGLE, unde găsim ca vicepreședinte al acestei structuri pe FILCEA BOGDAN, nimeni altul decât apărătorul clubului Oțelul Larissa, cel care a luat de la fostul Corona (adică banii publici ai brașovenilor) suma de 80.000 euro, pe 2 transferuri dubioase rămase fără urmări juridice până la urmă. Așadar, primarul orașului propune ca pe banii brașovenilor să fie angajat un personaj dubios prin prisma celor întâmplate acum câțiva ani, ciudată alegere…de ținut minte pentru 27 septembrie!

Propunem ca aceste puncte să fie cel puțin amânate până la o dezbatere publică unde să fie invitate toate structurile sportive ale orașului care sunt afiliate federațiilor de specialitate. De asemenea, solicităm ca în cadrul noii structuri să existe un regulament transparent de funcționare și din structura de conducere să facă parte și membri ai altor structuri sportive existente în Municipiul Brașov. Dorim să-l informăm pe domnul primar că, mai ales în sport, concurența corectă generează progresul, deci implicit performanța. Nu dorim să auzim că la Corona avem aproape 900 de copii legitimați deoarece și ceilalți legitimați la alte structuri sunt tot copiii Brașovului, iar aluzii gen: ”dacă nu vă convine unde sunteți, aduceți copiii la Corona” sau ”la Corona nu se plătește nimic de către părinți…”, acestea sunt scuze puerile și vă invităm să le dezbatem public!

Ciprian Jurubescu
Coordonator Sport– PRO ROMÂNIA BRAȘOV