„Capitala” Capitalei și centrul financiar administrativ al României este sectorul 1 al municipiului București. Nu sunt simple vorbe, situația reiese din calcule. Sectorul 1 are un buget de aproape 280 milioane de euro anual, la o populație de 250 000 locuitori. Comparativ, Iașiul are 160 milioane euro, la o populație de 300 000 de locuitori. Primarul sectorului 1 are la dispoziție așadar 1.120 euro pentru fiecare locuitor plătitor de taxe și impozite locale. Cu toate acestea, cei mai bogați români s-ar putea trezi îngropați în gunoaie. Ana Maria Păcuraru ne spune de ce, la Check-in.

Dacă ar fi să calculăm valorea PIB pe cap de locuitor, bucureștenii din sectorul 1 ar sta mai bine decât cei din Lisabona, Varșovia sau Budapesta. Teoretic, ar trebui să aibă acces la servicii publice de calitate cel puțin la nivelul altor capitale europene. Acest lucru nu se întâmplă însă iar lucrurile ar putea să capete curând un miros și mai urât. Ultima surpriză pentru bucureștenii din sectorul 1 a fost anunțată înainte de ședința de Consiliu General de miercuri.

Compania ROMPREST a anunțat, într-o notificare, că suspendă serviciile de salubritate din Sectorul 1. Asta, după ultimele decizii ale primarului Clotilde Armand. Gunoiul nu va mai fi strâns de pe străzi începând cu data de 11 februarie. Potrivit unei adrese către primărie, Romprest acuză tergiversarea adoptării unei hotărâri de consiliu prin care să se treacă la aplicarea soluțiilor negociate de Comisia mixtă de mediere și operatorul de salubritate.

Unele dintre condiții ar fi eșalonarea debitelor restante ale primăriei și diminuarea temporară, pe o perioadă de şase luni, a unor operaţiuni din cadrul activităţilor serviciului. Dacă războiul nu se va termina cu adoptarea acestui document, atunci locuitorii din sector se vor trezi într-o situație mai gravă decât cea din decembrie când făceau slalom printre munții de deșeuri.

Romprest o acuză pe Clotilde Armand că ar fi încălcat legea dar și condițiile contractului cu operatorul de salubritate. Totul după ce edilul ar fi delegat printr-un nou contract o altă firmă să ridice rezidurile abandonate pe străzi. Clotilde Armand are așadar de soluționat mai multe războaie pe care le-a pornit. Dacă binele bucureștenilor contează mai mult decât răfuielile politice, vom vedea. Cert este că niciun plătitor de taxe din sector nu merită să sufere.

Ana Maria Păcuraru da zilnic Check IN acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Dacă aveți o propunere de subiect, trimiteți un mesaj la [email protected].

Articolul precedentCoronavirus 5 februarie: 73 decese şi peste 2.500 cazuri noi
Articolul următorALERTA EXTREMĂ de URS pe Pârtia Clăbucet, turiștii sunt avertizați să se îndepărteze