Bani europeni, pentru comunitățile sărace din Brașov

Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat lansarea publică a apelului de proiecte pentru cresterea accesului la serviciile de asistenta medicala comunitara, furnizate integrat cu serviciile sociale si educationale pentru persoanele apartinand grupurilor vulnerabile, in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.

Aproximativ 30 persoane, reprezentand 23 de unitati administrativ-teritoriale din Regiunea Centru, eligibile pe acest apel de proiecte, au participat la sediul ADR Centru din Alba Iulia la prezentarea modului cum pot fi pregatite cererile de finantare prin care beneficiarii pot obtine o suma de maximum 100.000 euro pentru realizarea unui centru comunitar integrat.

Apelul de proiecte se adreseaza solicitantilor de finantare din Lista celor 139 comunitati cu tip de marginalizare peste medie si severa agreate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si selectate pe baza unor criterii specifice, conform Atlasului Zonelor Rurale Marginalizate si al Indicelui Dezvoltarii Umane Locale din Romania.

Dintre cele 139 de unitati administrativ-teritoriale eligibile la nivel national, 23 sunt localizate in Regiunea Centru. Evenimentul de la Alba Iulia a vizat promovarea in randul potentialilor beneficiari a posibilitatilor de finantare oferite prin Axa Prioritara 8, Obiectiv specific 8.1, Operatiunea B – Centre comunitare integrate. Valoarea totala a alocarii financiare pentru cele 7 regiuni de dezvoltare este de 21,07 milioane euro, din care Regiunea Centru va putea beneficia de 2,91 milioane euro.

Acest apel de proiecte este unul necompetitiv, iar cele 23 de unitati administrativ-teritoriale din Regiune pot depune proiecte in perioada 20 ianuarie – 20 iulie 2020, pentru a finanta constructia/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea centrelor comunitare integrate. Suma eligibila pentru finantare proiectelor este cuprinsa intre 10.000 si 100.000 euro, iar ratele de co-finantare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt: 70% FEDR, 28% – buget de stat si 2% contributia solicitantului.

In acest an, in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu se vor implementa sute de proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, prin atragerea si absorbtia fondurilor europene. Pana la finalul anului 2019, la ADR Centru sunt depuse peste 2000 de cereri de finantare, care au o valoare totala de peste 2,5 miliarde euro si solicita spre finantare nerambursabila circa 2 miliarde euro. In acest moment, avem aproape 700 de proiecte contractate, a caror valoare totala a depasit un miliard euro, pentru a sustine dezvoltarea Regiunii Centru. O dezvoltare echilibrata inseamna si o mare atentie acordata comunitatilor sarace, de aceea am organizat acest eveniment, pentru a atrage atentia mediului public asupra faptului ca incepe procesul de depunere a cererilor de finantare si, in urmatoarele sase luni, consideram ca toate cele 23 de unitati administrativ-teritoriale eligibile isi vor pregati documentatiile necesare”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Articolul precedentCazurile de infecții respiratorii și gripă, în creștere, la Brașov
Articolul următorObiectivele patinatorilor de la Corona Brașov