Arta cere sacrificii…financiare! Autorii „capodoperilor” de pe zidurile clădirilor riscă sancțiuni drastice

M.A.I. este un tânăr brașovean care, zilele trecute a recidivat, primind cea de-a treia sancțiune de la polițiștii locali. “Creațiile” sale au fost recunoscute de către oamenii legii, care, la sfârșitul anului trecut, l-au surprins pentru prima dată în timp ce își semna capodopera pe zidurile unui imobil din cartierul Astra.

Cadrul legal care sancționează și la care are competență și poliția locală, alături de celelalte instituții care au atribuții pe linie de ordine publică, este legea 61/1991 – “Scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate”.

Sancțiunea pentru această faptă este cuprinsă între 100 și 500 lei, sume ce nu îi descurajează pe acești mâzgălitori. De cele mai multe ori, grafferii acționează în grupuri, iar în acest an au fost zeci de persoane (90% dintre ele minore) surprinse că mâzgăleau diferite imobile. Ele au fost sancționate și li s-au confiscat sprayurile. Grafferii au fost observați inclusiv pe camerele de supraveghere, dar, din păcate nu poate sta non-stop câte un polițist la fiecare colț de stradă.

Un caz special este strada Sforii – obiectiv care a intrat în monitorizarea Poliției Locale Brașov, prin agenții care sunt în misiune de asigurare a ordinii și liniștii publice în centrul istoric. Doar în ultimele luni, Pe strada Sforii au fost surprinși că murdăreau zidurile și sancționați șapte tineri turiști ce veniseră în vizită la Brașov. Din baza de date a instituției, rezultă faptul că în ultimii doi ani și jumătate au fost prinși peste 50 de tineri/minori în timp distrugeau cu sprayuri cu vopsea ziduri ale unor imobile din diferite zone ale orașului. Ei au fost sancționați.

Articolul precedentALERTĂ meteo, până mâine seară!
Articolul următorDacă nu va ploua prea tare, diseară puteți merge la concertul estival al Filarmonicii, din Piața Sfatului