Aristotel Căncescu, acuzat de fapte de corupție

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată luni de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un nou dosar în care este acuzat de fapte de corupţie, prejudiciul fiind estimat la 12,8 milioane de lei.

Alături de el au fost trimiși în judecată mai mulți șefi ai unor direcții din CJ, în legătură cu modul de atribuire a contractului din bani publici privind modernizarea bazelor de salvare, a refugiilor alpine și a traseelor turistice.

Potrivit sursei citate, Căncescu va fi judecat, alături de alte şapte persoane fizice şi de trei firme, într-un dosar privind atribuirea şi executarea unui contract privind modernizarea de refugii şi trasee turistice în judeţul Braşov din bani publici.

DNA a anunțat, luni, că procurorii de la Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a 14 persoane, între care șase cu funcții în Consiliul Județean Brașov, și a trei societăți comerciale, în legătură cu atribuirea de către CJ a unui contract privind modernizarea de refugii și trasee turistice din județul Brașov.

Astfel, sunt acuzați de abuz în serviciu fostul președinte al CJ Brașov Aristorel Căncescu, fostul administrator public al judeţului Braşov şi preşedinte al comisiilor de evaluare şi de negociere a ofertelor Petru Radu Ispas, directorul executiv al Direcţiei Investiţii, Urbanism, Amenajarea Teritoriului (DIUAT) din CJ Braşov şi membru al comisiilor de evaluare şi negociere a ofertelor, Cristian Emil Cirica, fostul şef al Serviciului Achiziţii Publice, ulterior director al DIUAT şi membru al comisiilor de evaluare şi negociere a ofertelor, Emilia Iordan, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, Ciprian Pais, Nicolae Rădoiu, care, la data faptelor, era consilier judeţean la Serviciul Achiziţii Publice şi membru în procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Gabriel Bâgiu, administratorul societăţii comerciale Ramb Sistem SRL Braşov, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată, Virgil Rezuş, directorul Pyo SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, Ovidiu Parfene, administrator al SC Pyo SRL și Nicolae Pătrașcu, tot pentru complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată. Au fost trimise în judecată și societățile RAMB SISTEM SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, și evaziune fiscală în formă continuată (2 fapte), PYO SRL și ROMTRANS CONSTRUCT GMBH SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, faptele au avut loc în perioada iunie 2009 – ianuarie 2012, când Aristotel Căncescu, Radu Petru Ispas, Cristian Emil Cirica, Emilia Iordan, Ciprian Pais și Nicolae Rădoi și-au folosit funcțiile publice în interesul SC Ramb Sistem SRL și implicit al lui Gabriel Bâgiu, patronul acestei firme, căreia i-a fost atribuit ilegal un contract de achiziții publice derulat de Consiliul Județean Brașov și vizând ”Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă – modernizarea bazelor de salvare, refugii alpine și trasee turistice”.

Procurorii spun că fostul președinte al CJ Brașov și ceilalți funcționari publici vizați în acest dosar au inițiat și coordonat o procedură formală de achiziții publice în cadrul căreia trebuia declarată câștigătoare SC Ramb Sistem SRL. După ce membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat inacceptabilă oferta singurului participant, SC Ramb Sistem SRL, contractul respectiv a fost atribuit aceleiași societăți, printr-o procedură de negociere directă fără publicarea unui anunț de participare, în condițiile în care oferta depusă nu era conformă, firma respectivă necalificându-se din punct de vedere al capacității tehnice și profesionale.

Astfel, Căncescu și subordonații săi au inițiat și coordonat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare vizând achiziția unor lucrări suplimentare la acea investiție, deși acestea nu îndeplineau caracterul imprevizibil prevăzut de lege, activități finalizate cu încheierea unui act adițional prin care a fost suplimentată valoarea contractului cu suma de 1.004.032 de lei (1.244.999,68 de lei cu TVA), au semnat și aprobat decontarea sumelor pretinse de SC Ramb Sistem SRL, în condițiile în care lucrările erau neexecutate, executate necorespunzător, supraevaluate și unele neprevăzute în ofertă. Mai mult, lucrările au fost subcontractate nelegal, fiind interzis expres acest lucru chiar prin contract.

În 18 ianuarie 2012, deși nu a fost efectuată nicio examinare faptică a lucrărilor existente, Căncescu a dispus să fie admisă fără obiecții recepția la terminarea lucrărilor pentru toate obiectivele care au făcut obiectul respectivului contract de lucrări. Astfel, au fost semnate mai multe documente de către membrii comisiei de recepție, de reprezentantul societății executante, dar și de Ionuț Aghiană, în calitate de diriginte de șantier, documente în care s-a consemnat că valoarea totală a investiției este de 13.561.433 de lei, spun procurorii DNA Brașov.

Prin aceste demersuri, inculpații au prejudiciat bugetul județului Brașov cu suma de 12.863.382 de lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit de 13.519.882 de lei pentru SC Ramb Sistem SRL.

De asemenea, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2012, Gabriel Bâgiu Gabriel, beneficiind de ajutorul lui Nicolae Emilian Pătrașcu și Ovidiu Parfene, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, a înregistrat în evidențele contabile ale societății operațiuni comerciale fictive, pretins derulate cu societățile administrate de ultimii doi.

Astfel, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 3.064.824 lei (compus din TVA în valoare de 959.402 lei, impozit pe profit în valoare de 639.601 lei).

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.168.502 lei. De asemenea, Consiliul Județean Brașov a comunicat că se constituie parte civilă, fără însă a preciza cu ce sumă anume.

În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor 14 inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Hotnews

Articolul precedentULTIMĂ ORĂ: Incendiu în municipiul Brașov! Bărbat decedat
Articolul următorPărinți, astăzi vă puteți duce copiii, GRATUIT, la Teatrul Arlechino din Brașov