Angajații Penitenciarului Codlea amenință cu greva!

Proteste în mai multe penitenciarele din România, astăzi. Angajații din închisori sunt supărați din cauza regimului de muncă la care sunt supuși. Nemulțumiri sunt și la Penitenciarul Codlea.

Angajaţii din penitenciarele Aiud şi Rahova organizează, luni, mitinguri de protest în faţa celor două închisori, nemulţumiţi de regimul de muncă la care sunt supuşi, informează Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP). Cele două organizaţii sindicale, care reunesc 9.000 de persoane din totalul de 13.000 de salariaţi din sistemul penitenciar, au adoptat un calendar de proteste potrivit căruia în zilele de luni, miercuri şi vineri, vor avea loc mitinguri în penitenciarele din ţară.

„Până în momentul de față nu putem vorbi despre acțiuni concrete de protest la Penitenciarul Codlea. Există nemulțumiri evidente, însă doar verbale, cel puțin pentru moment. Probabil și angajații de aici se vor alătura colegilor de la celelalte penitenciare. Însă, până acum nu avem parte de acțiuni de protest concrete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Codlea, Liviu Matache.

Potrivit Agerpres, sindicaliştii au următoarele revendicări: adoptarea statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi anti-sindicale), publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, interzicerea muncii forţate în sistemul penitenciar, unde deţinuţii sunt plătiţi, spre deosebire de personal; plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, stoparea suprasolicitării şi vulnerabilizării personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare, precum şi ca reacţie managerială la dezacordul de a munci suplimentar; plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul şi nu doar pentru 17% dintre salariaţi.

În calendarul de acţiuni de protest pregătit de cele două organizaţii sindicale se mai află şi un miting în Piaţa Victoriei, programat pentru luna iunie, la care sunt aşteptate 3000 de persoane.

Articolul precedentULTIMĂ ORĂ: Accident pe DN73! Trafic BLOCAT
Articolul următorPână la finalul anului, la Săcele vor fi inaugurate trei baze sportive moderne