Alexandru Rafila: „Epidemia de coronavirus poate fi ținută sub control, dacă izolăm persoanele vârstnice”

Profesorul Alexandru Rafila a anunțat, vineri seară, că o măsură foarte importantă în controlul epidemiei de coronavirus de la noi din țară este izolarea persoanelor vârstnice, într-o intervenție telefonică în emisiunea „Luptă pentru România”, la Realitatea PLUS.

Acesta a vorbit și despre numărul maxim de îmbolnăviri de coronavirus la care poate ajunge România și despre cum putem să nu repetăm greșelile din Italia, cea mai afectată țară de pandemia cu COVID-19.

Despre situația care s-a agravat în ultimele săptămâni în Italia, profesorul Alexandru Rafila spune că nu este vorba neapărat de protocolul medical aplicat in primele săptămâni ale izbucnirii epidemiei, ci de faptul că italienii au plecat din nord în sud și astfel s-ar fi răspândit infecția cu coronavirus.

„În Italia este mai degrabă vorba de o stare de panică care a fost generatat de anunțul autorităților despre măsuri efective. Acum două săptămâni, foarte multe persoane și-au schimbat locația, domiciliul, au luat cu ei și persoane vârstnice, care a produs multe îmbolnăviri în rândul acestora, la risc înalt, de peste 70 de ani, care au și afecțiuni cronice cardiace și pulmonare. În Italia , 56% dintre pacienți, cei care au vârsta de peste 70 de ani , la care există mortalitatea cea mai ridicată. Dintre persoanele decedate, 80% fac parte din grupul persoanelor de peste 70 de ani, ceea ce arată că, și noi și cum au făcut și alte țări, ar trebui, imediat, luate măsuri pentru izolarea persoanelor vârstnice”.

Rafila: În România, persoanele care s-au îmbolnăvit au sub 70 de ani. Nu avem decese, pentru că 90% din cazuri sunt foarte ușoare

În legătură cu media de vârstă a celor îmbolnăviți din România, Alexandru Rafila spune că este sub 70 de ani.

„În România, până în momentul de față nu avem decese pentru că noi avem peste 90% din cazuri foarte ușoare. Doar 1% sunt forme medii și 5% forme grave ale bolii. Nu avem niciun pacient de 80 de ani. Și, de obicei, persoanele care s-au îmbolnăvit au sub 70 de ani. Asta demonstrează un lucru foarte clar: dacă  ne protejăm bătrânii, atunci putem ține lucrurile sub control. Pentru că foarte multe dintre persoanele infectate în România, ca si in alte tari, de exemplu în Coreea de Sud sunt persoane active, tinere, care fac forme usoare ale bolii, pe de o parte, pe de alta parte, nu suprasolicită sistemul de sănătate. Sistemul de sănătate este suprasolicitat dacă procentul celor infectați din categoria la risc este mare, pentru că ei au nevoie de terapie intensivă, de oxigen sau de aparate de ventilație”, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie.

INTERVIUL COMPLET, AICI.

Articolul precedentMESAJ de MAXIMĂ importanță de la Ministerul de Interne. IEȘITUL DIN CASĂ, RESTRICȚIONAT între 6:00 și 22:00
Articolul următorVIDEO+FOTO Din acest weekend, la Brașov se dezinfectează străzile și se curăță trotuarele