Poliţia georgiană a intervenit în forţă, joi noaptea, pentru a dispersa miile de manifestanţi proeuropeni care au blocat centrul capitalei Tbilisi.

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie în care afirmă că alegerile legislative din Georgia au fost incorecte.

Totodată, forul comunitar a solicitat reluarea scrutinului, sub supraveghere internaţională, pentru a garanta corectitudinea procesului electoral.

Potrivit Radio România Actualități, rezoluţia a fost votată cu o majoritate de 444 de voturi pentru şi doar 72 de voturi împotrivă şi a fost susţinută de majoritatea grupurilor parlamentare, cu excepţia celor de extremă dreaptă.

Legislativul comunitar observă că rezultatul alegerilor nu se bucură de încrederea populaţiei.

Observatorii internaţionali prezenţi la scrutin s-au declarat îngrijoraţi de presiune exercitată de guvernanţii georgieni asupra cetăţenilor şi de acuzaţiile legate de cumpărarea voturilor sau de buletinele de vot puse ilegal în urne.

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia spune că acest context electoral este cu atât mai grav cu cât această ţară avea deschise până de curând perspectivele integrării în Uniunea Europeană.

Tocmai de aceea, este cu atât mai necesară investigarea procesului electoral pentru a restabili încrederea în instituţiile democratice.

PE cere, de asemenea, Comisiei Europene să nu se angajeze în niciun fel de dialog cu guvernul partidului Visul georgian, care a impus legi de inspiraţie rusă şi a condus la „regresia Georgiei în materie de democraţie.

Poliţia georgiană a intervenit în forţă, în noaptea de joi spre vineri, pentru a dispersa miile de manifestanţi proeuropeni care au blocat centrul capitalei Tbilisi.

Protestatarii au ieşit pe străzi după ce guvernul a anunţat că suspendă până în 2028 orice negocieri de aderare la Uniunea Europeană şi că va refuza în acest interval să mai primească granturi europene.

Preşedinta Salome Zurabişvili a acuzat executivul că a declarat „război propriului popor”.

Fondat de oligarhul Bidzina Ivanishvili, care şi-a făcut averea în Rusia în anii ’90, Visul georgian a adoptat în ultima perioadă un discurs tot mai ostil la adresa cancelariilor occidentale.

Articolul precedentADMINISTRATORII SȚAȚIUNII STRAJA, SCEPTICI ÎN PRIVINȚA DESCHIDERII SEZONULUI DE SCHI
Articolul următorALEGERI PARLAMENTARE 2024: PESTE 8.000 DE CANDIDAŢI CER, DUMINICĂ, VOTUL ELECTORATULUI