Ai dreptul la alocație europeană pentru copilul tău? Care este procedura?

Românii care muncesc legal în străinătate au dreptul la prestații familiale pentru copiii lor, în conformitate cu legislația tării respective.

Procedura este simplă: trebuie să depună o cerere la instituţia competentă din țara europeană în care lucrează. Așadar, indiferent de locul de reședință al membrilor de familiei, cererile (însoțite de documentele solicitate de legislația specifică țării de activitate a părintelui) de depun la instituţia competentă din acel stat membru.
Lista cu instituțiile europene care primesc cererile poate fi găsită și pe site-ul ANPIS la următoarea adresă: https://www.mmanpis.ro/lucratori-migranti/institutii-din-alte-state-ue/
Formularul E411 este unul din documentele care se completează DOAR de către instituțiile competente și circulă între statele membre și are rolul de a stabili care este țara ce va achita acest drept.
Începând cu data de 01 ianuarie 2021, schimbul de informații între instituțiile competente din statele membre se face și electronic prin intermediul sistemului EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information), urmând ca de la 1 ianuarie 2022, să se realizeze exclusiv pe cale digitală.
Condițiile de eligibilitate, precum și cuantumurile ce pot fi încasate pentru astfel de prestații/alocații/indemnizații sunt diferite de la țară la țară. De exemplu, SPANIA a renunțat încă de anul trecut la aceste alocații, iar în ITALIA se acordă numai părinților cu venituri sub un anumit prag anual.