Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, a semnat contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare a drumului interjudeţean Covasna – Braşov, care face legătura între drumurile naţionale DN 12 şi DN 13.

Este vorba despre un segment de drum aflat la graniţa judeţului Braşov cu judeţul Covasna, pe teritoriul administrativ al localităţilor Apaţa, Ormeniş şi Augustin, format din DJ 131 (km 0+000 – 7+856) şi DJ 131 B (km 0+000 – 12+978).

Operatorul economic care şi-a adjudecat lucrarea este Asocierea SC Gott Strasse SRL – SC Perfect Consult Europe SRL – Hydrostroy AD, valoarea contractului fiind de 108.684.804 lei (cu tot cu TVA). Durata de execuţie a prevederilor contractuale este de 29 de luni, iar garanţia lucrărilor este de 5 ani. Asocierea de firme a propus un subcontractor, SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania, care urmează să execute 7,76% din contract, respectiv proiectarea şi execuţia relocării reţelelor de utilităţi publice.

Această amplă lucrare de refacere a infrastructurii rutiere se realizează în cadrul unui proiect cu finanţare europeană accesat de Consiliul Judeţean Braşov, pe Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională a Programului Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 110.894.604,55 lei, din care cheltuieli totale eligibile sunt de 109.895.685,23 lei. Finanțarea nerambursabilă (98%) este de 107.697.771,52 lei, contribuția proprie a beneficiarului (2%) ajunge la 2.197.913,71 lei, iar cheltuielile totale neeligibile se ridică la 998.919,32 lei. Managerul proiectului este Daniel Gligoraş, administratorul public al judeţului Braşov.

Din fondurile europene vor fi modernizaţi 15,59 kilometri de drumuri și trotuare, vor fi amenajate staţii de transport public, se vor realiza rigole, şanturi, drenuri şi puţuri absorbante pentru evacuarea apelor pluviale, se vor reface podeţele transversale şi cele care asigură accesul la drumurile laterale şi vor fi reabilitate podurile peste râul Olt, pârâul Măieruş şi pârâul Remetea. De asemenea, în cadrul proiectului este prevăzută construirea sau repararea unor ziduri de sprijin şi amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată, iar acolo unde va fi necesar, vor fi deviate reţelele de utilităţi. Cu finanţare de la bugetul local al Judeţului Braşov se va moderniza un sector de drum în lungime de 5,24 km.

Mă bucur că am semnat contractul de lucrări pentru acest proiect mult aşteptat şi dorit de locuitorii comunelor Apaţa, Ormeniş şi Augustin, care au fost vitregiţi de o legătură rutieră accesibilă şi rapidă atât spre municipiul Braşov, cât şi spre judeţul Covasna. Ne dorim, prin această investiţie, să contribuim la dezvoltarea economică a zonei de nord a judeţului, prin atragerea unor noi investiții care să genereze locuri de muncă şi să contribuie la îmbunătățirea nivelului de viață al cetăţenilor”, a spus Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

În perioada imediat următoare, administraţia judeţeană va face demersurile pentru predarea amplasamentului către constructor, urmând ca acesta să pregătească organizarea de şantier şi să monteze staţiile de asfalt şi beton. Primele lucrări preconizate a se realiza sunt cele de refacere a podurilor şi podeţelor, precum şi cele de deviere a reţelelor utilitare.

De amintit este faptul că modernizarea drumului interjudeţean Covasna – Braşov are două componente: „Modernizare drum interjudețean Covasna – Brașov, care face legătura între drumul național DN 12 și drumul național DN 13 – format din DJ 131 KM 0+000 – 7+856 și DJ 131 B 0+000 – 12+978”, proiect implementat de Consiliul Judeţean Braşov, și „Reabilitare drum județean interjud Covasna-Brașov, de la DN 12 la DN 13, prin Malnaș Băi, Baraolt, până la limită județ Augustin și Măieruș”, proiect în curs de realizare al Consiliului Judeţean Covasna.

 

Articolul precedentFOTBAL: S-a stabilit echipa care merge la barajul pentru Liga a 3-a
Articolul următorDegeaba cântăm “Deșteaptă-te române”, dacă rămânem tot proști făcuți grămadă…